ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Τι περιλαμβάνει η παιδοψυχιατρική εκτίμηση;

Αρχικά ο παιδοψυχίατρος θα συζητήσει με τους γονείς τον λόγο για τον οποίο απευθύνθηκαν σε αυτόν και στη συνέχεια θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό. Στο ιστορικό συλλέγονται πληροφορίες για τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού (π.χ. πότε ένα παιδί μίλησε, περπάτησε), την κοινωνική και σχολική ανάπτυξη (π.χ. πώς ήταν η προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, αν έχει φίλους),  πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια (π.χ. αδέρφια, διαζύγιο), καθώς και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Η συλλογή των παραπάνω πληροφοριών γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα από την συνάντηση των γονιών με τον παιδοψυχίατρο. Συμπληρωματικά μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από τους γονείς ή και σημαντικούς άλλους στη ζωή του παιδιού (π.χ. δασκάλους).

Μετά την λήψη του ιστορικού ακολουθεί μία ή και παραπάνω συναντήσεις του παιδιού/εφήβου με τον παιδοψυχίατρο, όπου μέσα από την συζήτηση και την παρατήρηση θα εκτιμηθούν οι δυσκολίες του παιδιού. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο συχνά μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο παιδοψυχίατρος για να βοηθήσει το παιδί να εκφράσει συμβολικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες του.

Συχνά ο παιδοψυχίατρος χρειάζεται να μιλήσει και με άλλους σημαντικού ανθρώπους στη ζωή των παιδιών, όπως τους δασκάλους, τα αδέρφια, άλλους φροντιστές (π.χ. παππούς, γιαγιά) ή άλλους θεραπευτές του παιδιού (π.χ. λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές) εφόσον το παιδί ακολουθεί και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η επικοινωνία γίνεται πάντα με την σύμφωνη γνώμη των γονέων.

Επίσης, ο παιδοψυχίατρος μπορεί να παραπέμψει το παιδί σε άλλους ιατρούς (π.χ. παιδίατρο-αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο) ή άλλους ειδικούς επιστήμονες (ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο), έτσι ώστε να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν σε μια ακριβή διάγνωση και στον κατάλληλο θεραπευτικό σχεδιασμό.   

Για ποιο λόγο μπορεί να χρειαστεί μια παιδοψυχιατρική εκτίμηση;

Παιδοψυχιατρική εκτίμηση μπορεί να γίνει αν το παιδί ή ο έφηβος παρουσιάζει δυσκολίες όπως:

Διαταραχές Άγχους (π.χ. διαταραχή πανικού, μετατραυματικό στρες, γενικευμένο άγχος, φοβίες, ψυχοσωματικά συμπτώματα)

Συναισθηματικές Διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη)

Διαταραχές της συμπεριφοράς (π.χ. διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, παραβατικότητα, επιθετικότητα, σχολική άρνηση)

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία) 

Διαταραχές Διατροφής (π.χ. ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία)

Αναπτυξιακές Διαταραχές (π.χ. διαταραχή φάσματος αυτισμού)

Διαταραχές του ύπνου (π.χ. νυχτερινοί τρόμοι, υπνοβασία) 

Διαταραχές ταυτότητας φύλου (δυσφορία φύλου)

Ψυχωσικές Διαταραχές (π.χ. σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή)

Εξαρτήσεις (αλκοόλ, χρήση ουσιών, εθισμός στο διαδίκτυο)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μακεδονίας 3 Κηφισιά 14561

Τηλ : 2108013625

e-mail : andreas.chamouzas@gmail.com

logo5-big-white.png